МУЗЕЙНИ ИЗДАНИЯ

A Guide to the collections of the Archaeological museum of Nessebar. Petya Kiyashkina, Anelia Bozkova, Todor Marvakov. Published for the Archaeological Museum of Nessebar by Vessela Publisher, Nessebar, 2012, 192 p.
 

Излезе от печат подробен гид на Археологически музей, Несебър. Той е на английски език и е адресиран към многобройните посетители на града-музей, включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник с огромно значение за световната култура. Изданието е финансирано от фондация „Левентис”, която през последните години осигурява средства и за консервацията и реставрацията на най-забележителните паметници в Несебър.

„A Guide to the collections of the Archaeological museum of Nessebar” е комплектован от авторите: Петя Кияшкина (Музей „Старинен Несебър”), доц. Анелия Божкова (Национален археологически институт с музей при БАН) и Тодор Марваков (Музей „Старинен Несебър”). Фотографиите са осъществени от Драгомир Ушев, а английският превод от доц. Петър Делев, преподавател в Софийския университет. Гидът е подготвен за печат от пловдивското издателство „Vessela Publishers”и отпечатан от Poligraph commerce.

В първата част „Пътешествие във времето. История на Несебърския музей и на археологическите изследвания на града” Петя Кияшкина се спира върху създаването и развитието на музея през втората половина на ХХ и първото десетилетие на ХХI век. Тя проследява историята на археологическите и исторически проучвания като се почне от 18 век, когато за първи път паметници от древна Месамбрия влизат в исторически съчинения, до създаването и обогатяването на „Музей „Старинен Несебър” в наши дни. Доц. Анелия Божкова разглежда поотделно колекциите на музея, като най-напред се спира върху тяхното първоначално формиране и ги проследява според вида и характера на паметниците, подредени по видове и хронология в музейните зали.

Каталогът е подреден по видове на паметниците и по хронология. С кратки и синтезирани описания и брилянтни цветни фотографии авторите ни представят рисуваните съдове, скулпторите, релефите, изящните теракоти, оригиналните бижута, а също така и пищната керамична архитектурна украса на старите месамбрийски храмове и къщи. Голяма част от тези паметници се публикуват тук за първи път.

Гидът е отпечатан в два варианта – с твърди и с меки корици и може да бъде закупен само в Археологически музей – Несебър.

 

 
Nessebre, III. Автори: Luba Ognenova-Marinova, Maria Reho, Jeanna Cimbuleva, Dimitar Sasselov, Velizar Velkov, Ivan Karayotov, SPRING LTD, Burgas, 2005, 228 p.
 

Поредният трети том от поредицата „Несебър” излиза с едно закъснение от почти 20 години. Той включва статия на ст. н. с. Люба Огненова-Маринова за жилищната архитектура на древната Месамбрия. Ст. н. с. Мария Рехо прави пълен преглед на атическата керамика, открита сред останките на древния град и в неговия некропол. Важен принос в изследване на укрепителната система на Несебър внася арх. Димитър Съселов, който многостранно осветлява състоянието на южната крепостна стена. На проф. Велизар Велков принадлежи един обемен “корпус” на месамбрийските надписи.

Изследването за циркулацията на месамбрийските бронзови монети от проф. Иван Карайотов ни помага да осезаем мощната икономическа сила на елинистическа Месамбрия.

Покойната Жана Чимбулева е авторка на две от статиите в Несебър, том III. Изданието е посветено на нейната светла памет.

 

 
Bulgaria Pontica Medii Aevi, IV-V2 . Издава Васил Гюзелев, ИК “Гутенберг”, София, 2006. 464 стр.
 

В тома са публикувани историческите и обобщителните доклади, изнесени на Четвъртия и Петия Международни симпозиуми „Bulgaria Pontica Medii Aevi”. Автори в него са забележителни медиевисти от различни страни, всички те с огромен принос за световната и черноморската история на корабоплаването, морската търговия и презморските културни контакти.

Първият доклад принадлежи на покойният вече немски професор Йоханес Ирмшер. В сбита форма Ирмшер формулира изключително важната за историческата наука проблематика, която се крие в самия израз Bulgaria Pontica Medii Aevi. Той дава висока оценка на организаторите и участниците в симпозиума, подчертавайки големия им принос за морската история на Византия, Средновековна България и Италианските републики.

Жана Чимбулева за първи път публикува богатата колекция от архитектурни мраморни паметници, открити в Обзор, древния Темплум Йовис. Богат изворов материал се интерпретира от постоянните участници в симпозиума Джео Пистарино, Лаура Балето и Енрико Басо (Генуа), Франко Роси (Венеция) П. Карпов и Валентина Шандровская (Санкт Петербург), Никола Икоменидис (Атина), Георги Шекели (Будапеща), Светлана Близнюк и Рустам Шукуров (Москва) и др.

 

 
Рашенов, арх. д-р Александър. Месемвриийски църкви. Eglises de Mesembria. Фототипно издание на български и френски език. Редактор Иван Карайотов, Ритъм ІІІ ООД Бургас, Несебър 2006, 216 стр.
 

Книгата на арх. Александър Рашенов е издадена през далечната 1932 г. и отдавна е станала библиографска рядкост. В същото време тя и днес си остава най-пълното изследване на средновековните несебърски църкви и е ценно помагало за всички, занимаващи се със средновековна архитектура, история и култура. Музей „Старинен Несебър” предприе нейното преиздаване във фототипен вид. Към оригиналните страници от първото издание е добавен биографичен очерк за автора от Петя Кияшкина, съвременни цветни снимки на църквите, които са предмет на книгата, и модерен архитектурен анализ на несебърската полихромна архитектура от ст. н.с. арх. Димитър Съселов.

 

 
Bulgaria Pontica Medii Aevi VI-VII, Mesemvria Pontica, Международен семинар Несебър, 28-31 май 2006 г. Studia in honorem professoris Vasil Guzelev, Editionem curavit Ivan Karayotov, Бургас, 2008 г.
 

Изданието, в което са публикувани докладите, изнесени по време на Международния семинар „Mesemvria Pontica”, проведен в Несебър през 2006 год., е посветено на седемдесетгодишнината на академик проф. Васил Гюзелев.

В първия раздел на тома са публикувани деветте доклада, касаещи античната археология и нумизматика. Член кореспндент проф. Хенриета Тодорова е посветила изследването си на пещерния храм на Великата майка на боговете, открит от нейния екип при Дуранкулак. Чернолаковата керамика, открита в Одесос е тема на ст. н. с. Анелия Божкова, а н. с. Христо Прешленов изследва промените на бреговата ивица на Несебърския полуостров през вековете. Проф. Евгени Молев (Нижни Новгород) ни запознава с последните археологически разкопки на античния град Кита на Северното Черноморие. Проф. Манфред Оперман привежда важни аналогии на теракоти от древна Месамбрия. С амфорната тара по Западното черноморие ни занимава проф. Сергей Внуков (Москва). „Кабирите и морето” е тема на проф. Иван Маразов, а проф. Иван Карайотов прави интересни исторически обобщения на базата на монетосеченето на Месамбрия.

В раздела „Западното Черноморие, Средиземноморието и средновековният Несебър” участват тринадесет известни учени. Тук са публикувани статии на проф. Василка Тъпкова-Заимова, проф. Елка Бакалова, проф. Марк Крамаровски (Санкт Петербург), проф. Петер Шрайнер (Кьолн), проф. Сандра Оригоне (Генуа), проф. Оливър Смит (Виена), проф. Масимилиано Давиде (Болоня), ст. н. с. арх. Димитър Съселов и д-р Ива Досева. Директно с морската история са свързани докладите на ст. н. с. Боян Бешевлиев и н. с. Димитър Димитров. Първият се занимава с анализ на първата планова скица на Несебърския полуостров и Несебър от Карл Финке и Хелмут Молтке, а вторият с Несебърското пристанище през Средновековието. Томът завършшва с Библиография на изследванията на акад. Васил Гюзелев, посветени на Несебър, Черноморието и Средиземноморието. Тя е дело на асистента Георги Николов.

 

 
Поредица "Колекция Старинен Несебър"
 

Музей „Старинен Несебър” предприема издаването на специална поредица малки цветни книжки, посветени на неговите богати колекции от археологически паметници и монети. Читателят вече разполага с първите четири албума от колекцията.

Първият е посветен на пищните златни бижута, открити в Некропола на елинистическа Месамбрия. Това са спираловидни пръстени, огърлици, аграфи и обеци. В албума са включени и средновековни украшения и характерни гривни и обеци от 16 – 17 век.

Втората книжка представя най-характерните несебърски икони. Те датират от ХІІІ – ХVІІІ век и техният характерен стил заедно с имената на авторите им доказват съществуването на местна иконописна школа. Тя е наследница на богатите средновековни традиции и доказва, че и през този период Несебър продължава да бъде непостижима перла на православието.

Третият албум е посветен на древното месамбрийско монетосечене. Представени са всички месамбрийски монетни типове от сребро и бронз от периода V в. пр. Хр. до средата на ІІІ век след Хр. Изданието запознава читателя с основните изображения върху месамбрийските монети: гербът на града - шлем във фас, или във профил, колело с четири спици, амазонски щит, Атина Алкидемос и други божества.

Четвъртата книжка от поредицата ни запознава с Несебър от първата половина на ХХ век, нарисуван от акварелиста Йозеф Обербауер. Тук може да се види как са изглеждали през това далечно време Нeсебърските църкви, провлакът, портата на града. Не са подминати и някогашните несебърски вятърни мелници, разперили криле над полуострова и морските талази.

През 2010 г. поредицата „Колекция Старинен Несебър” се обогати с още две книжки.

Книжка № 5 е озаглавена „Църквите на Несебър”. В стегнат вид, със снимка, план и кратък текст са представени всички запазени до днес несебърски църкви – базиликите „Св. София” и „Св. Богородица Елеуса”, църквите от Х–ХІ век „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Стефан”, както и живописните храмове от ХІІІ-ХІV век „Св. Тодор”, „Св. Параскева”, Св. Архангели Михаил и Гавраил”, „Христос Пантократор” и „Св. Йоан Алитургетос”.

На църквата „Св. Стефан” е посветена Книжка № 6. Освен кратък текст, план и външни снимки, в книжката са богато представени уникалните стенописи от края на ХVІ век, които правят тази църква един от най-значимите паметници на българското културно наследство.

 

 
Pix-L homepage